Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

«Η μακαρίτισσα μητέρα της κυρίας» του Ζώρζ Φεϋντώ


Μετάφραση- Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μπαντούνας Σταμάτης

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, 9 μ.μ.
Θέατρο Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης"
Είσοδος Ελεύθερη

Και φέτος ετολμήσαμε το απονενοημένο
μα πώς στην κόμη να σταθεί στεφάνι μαραμένο;

Χωρίς καμιά περίσκεψη και με αιδώ καμία
εγχώριους δραματουργούς με φήμη θεσπεσία,
εμείς εγκαταλείψαμε, τους βάλαμε στην άκρη
και έναν Γάλλο κωμωδό- μοναδικό τεχνίτη-
της φάρσας και της σάτιρας, διαλέξαμε να γίνει
ο εκφραστής της θέσης μας, για τα χρηστά μας ήθη…

Λίγα λόγια για το έργο...

Το έργο ξεκινάει με την κωμωδία της κρεβατομουρμούρας, για την βραδινή έξοδο του συζύγου… Μια «φαρσική χιονοστιβάδα» αρχίζει, και προκαλεί αβίαστα το γέλιο… Η καταιγίδα περνά- ή έτσι νομίζουμε- αλλά ένα κουδούνι έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω… Ο αγγελιοφόρος μεταφέρει μια τρομερή είδηση: η μητέρα της κυρίας είναι νεκρή...
Ο Φεϋντώ μας δίνει ένα δείγμα της εξαιρετικής του μαστοριάς, να πακετάρει με χρυσόχαρτο σκέτο αέρα. Μια γιορτινή σχέση σκηνής και πλατείας που συντηρεί στο βάθος της τα δεδομένα της παμπάλαιης λαϊκής κωμωδίας...



Λίγα λόγια για τον Georges Feydeau…

Ο Georges Feydeau γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 8 Δεκεμβρίου 1862 και ήταν γιος του γνωστού συγγραφέα Ernest Feydeau. Στην ηλικία των 7 ετών έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο.

Γύρω στα 1881 ο Φεϋντώ αρχίζει να συναναστρέφεται ανθρώπους παθιασμένους με το θέατρο, γνωρίζεται με τον Αλέξανδρο Δουμά και τον διάσημο πορτρετίστα Κάρολο Ντυράν. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1886 πρωτοπαρουσιάζεται το περίφημο θεατρικό του «Ράφτης Κυριών», στο Theatre de la Renaissance, με την κριτική και το κοινό να το υποδέχονται με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

Το ίδιο συμβαίνει και το 1899, όταν παίζεται η «Κυρία του Μαξίμ». Η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται και για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς πουλάει ένα μεγάλο μέρος της πολύτιμης συλλογής του από πίνακες διάσημων ζωγράφων. Το 1919 τα παιδιά του αποφασίζουν να τον κλείσουν σε νευρολογική κλινική. Πεθαίνει στις 5 Ιουνίου του 1921 και ενταφιάζεται στο νεκροταφείο της Μονμάρτης.



Λίγα λόγια για μας...

"Είμαστε ερασιτέχνες, που αγαπούμε εν πρώτοις το θέατρο, αλλά και κάθε άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Προερχόμαστε από μια μαθητική θεατρική ομάδα -του 1Oου Γυμνασίου Ιλίου- που μεταλλάχθηκε σε Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ, όταν πια οι μαθητές, που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της, άφησαν τα μαθητικά θρανία κι άρχισαν να παίζουν άλλους δυσκολότερους ρόλους στη σκηνή της ζωής…

Στο ερώτημα τι κέρδος αποκομίζουμε εμείς τόσα χρόνια ασχολούμενοι ερασιτεχνικά με το θέατρο, δίνουμε αυτήν την ειλικρινή απάντηση:

Έλα μου ντε...Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Και μάλιστα του ερασιτέχνη, που πάει κόντρα σ’ ό, τι δίνουν αξία οι καιροί…

Η μικρή μας ιστορία…

2007 – 2008 “Ο θάνατος του Περικλέους” του Δ. Κορομηλά (Φθινόπωρο- Χειμώνας)

Η παράσταση πήρε μέρος στο 23ο Πανελλήνιο – Γ΄ Διεθνές Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας και βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
2008 “Εταιρικοί Διάλογοι” του Λουκιανού (Καλοκαίρι- Φθινόπωρο)
2009 “Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι” της Α. Κοντραφούρη (Άνοιξη)

Θέατρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.
2009 “Η Τελετή” του Παύλου Μάτεσι (Καλοκαίρι)
2010 “Μαύρη Κωμωδία” του Peter Shaffer ((Καλοκαίρι)

Η θεατρική ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ παρουσίασε, επίσης, το 2008 εκδήλωση με θέμα «Το θέατρο την περίοδο του πολέμου και της κατοχής» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου για την 28η Οκτωβρίου.
Τον Μάρτιο του 2009 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» , «Μια ομάδα, μια σκηνή» Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα θεάτρου, παρουσιάζοντας την «Έκτη ημέρα – Με αφορμή τον Τσέχωφ» από το έργο « Η παράσταση ….. αναβάλλεται». Τέλος, το Δεκέμβριο του 2010, κρίθηκε δεύτερη επιλαχούσα ομάδα, ανάμεσα σε ερασιτεχνικές ομάδες όλης της χώρας, στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων "Μώμος ο Πατρεύς" με το απόσπασμα " Το μήλο!" από το έργο "Ποιά Έλένη" των Μ. Ρέπα - Θ. Παπαθανασίου.

Πρόσβαση στο Πάρκο

Από Αττική οδό:
Κόμβος 7 "Λεωφ. Δημοκρατίας", στάθμευση στην είσοδο Γ του Πάρκου

Από Εθνική οδό:
Kόμβος για Αγ.Αναργύρους, Ίλιον ("Τρεις Γέφυρες) στάθμευση στην είσοδο Γ του Πάρκου

Με λεωφορείο:
Από Αθήνα προς Πάρκο: Είσοδος Γ (στάση 1η Πολυκατοικιών)
Α10 (Πλ.Βάθη - Αχαρναί)
B10 (Πλ.Βάθη - Αχαρναί)
714 (Πλ.Βάθη - Πάρνηθα)
735 (Σταθμός Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί)

Τέλος, οι περιοχές που εξυπηρετούνται από τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα επιλέξουν τη στάση Αγ. Αναργύρων και από εκεί τα λεωφορεία Α10, Β10, 714, 735 (με την προαναφερόμενη στάση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: